David Schulman
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Schulman, David

Geboren: Hilversum - 31 oktober 1881

Overleden: Laren - 21 oktober 1966

Atelier/Adres: Laren - Torenlaan 57 villa 'Beukenroode'.

David Schulman werd op 31 oktober 1881 geboren te Hilversum. Zijn vader Lion Schulman schilderde zelf ook en had in Hilversum en later in Laren een kunsthandel en verkocht daarnaast ook verfmaterialen. David kwam daardoor reeds op jeugdige leeftijd in contact met de in die jaren bekende schilders als hij de bestellingen aan hen ging afleveren onder andere Albert Neuhuys die in de gemaakte tekeningen David als een toekomstig schilder zag. Hij adviseerde Schulman sr. om zijn zoon David te laten schilderen. Schulman bekwaamde zich verder door zelfstudie. In 1898 verhuisde de winkel naar Laren. Zes jaar later in 1904 exposeerde David zijn eerste schilderij op de tentoonstelling van de vereniging "Arti et Amicitiae te Amsterdam.

David Schulman maakte landschappen met vaak een voorkeur voor besneeuwde landschappen, maar schilderde ook portretten en stillevens. Hij was lid van de verenigingen Arti et Amicitiae, de Gooische Schildersvereniging, St. Lucas, Pulchri Studio te 's-Gravenhage en de Club van Tien.

In 1913 werd in opdracht van Schulman het woonhuis 'Beukenroode' gebouwd door archtect Elzinga. Schulman schilderde in impressionistische stijl en vooral succes met zijn door zon beschenen landschappen. Voordat hij de villa 'Beukenroode betrok had hij zijn atelier samen met andere kunstbroeders in het schildersatelier 'De Vlasschuur'.

Hij exposeerde bij Kleykamp te Den Haag in 1930, bij Van Eyk te Rotterdam en in Eindhoven, Groningen, Leeuwarden etc. Ook in het buitenland onder andere in België, Engeland, Noorwegen, Verenigde Staten, Italië en Agentinië. In 1933 werd er een tentoonstelling van zijn tekeningen in het Stedelijk Museum te Amsterdam gegeven.

Schulman kreeg een groot aantal onderscheidingen; de Willinck van Collenprijs in 1909, een bronzen medaille op de tentoonstelling te Santiago inn 1910, een zilveren medaille op de internationale tentoonstelling te San Francisco in 1915, de gouden medaille van "St. Lucas" ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze vereniging in 1930, de "Extra Premie" (geldprijs) op de najaarstentoonstelling van "Arti et Amicitiae in 1936 en de gouden medaille van H.M. de Koningin in 1939. In 1955 werd Schulman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Verder had hij diverse bestuursfuncties en was een groot organisatietalent; hij was afgevaardigde van de Nederlandse Tentoonstelling in het Museum van Folkestone in 1925 en voor de Nederlandse Tentoonstelling te Antwerpen in 1938. Hij was lid van de tentoonstellingsjury ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de Amsterdamse Universiteit, Stedelijk Museum 1932. Ook was hij lid van de Centrale commissie van Advies te 's-Gravenhage en voorzitter van de tentoonstelling "Schilders van Nu" in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Tenslotte was hij lid van de Rijksaviescommissie schilderkunst, Rijkscommissie Eregelden, Gooische Commissie voor Sociale Kunstopdrachten 1955-1961.

David Schulman overleed 21 oktober 1966 te Laren.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting
 

- Wintergezicht Laren -

olieverf op doek

particulier bezit

- Het oude dorp 1929 -

olieverf op doek 79 x 116 cm

Singer Museum Laren

klik voor vergroting
De Molens van Weesp - olieverf

Singer Museum Laren

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars