Toon de Jong
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, tekenaar, etser

Naam: Jong, Antonie Jacob de

Geboren: Laren - 14 augustus 1879

Overleden: Vlaardingen - 28 april 1978

Atelier/Adres: Laren - Kerklaan 1 villa "Werk en Rust"

Toon de Jong werd op 14 augustus 1879 te Laren geboren. Hij was leerling van W.H. Eickelberg te Blaricum (schilderen en tekenen), daarna Rijksschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam en vervolgens naar de Rijksacademie te Amsterdam. Hij bekwaamde zich verder onder leiding van Prof. P. Dupont, in etsen, graveren en lithografie.

Toon de Jong was een apart figuur. In zijn ribfluwelen pak en met zijn pijp leek hij meer op een zeeman dan op een kunstenaar. Dat was geen toeval want zijn vader was zeekapitein en zijn ouders waren afkomstig van Ameland. Wegens gezondheidsredenen had zijn moeder behoefte aan verandering van lucht en kwamen zij naar Laren. De Jong Sr. kocht bij de Brink de boerderij Werk en Rust, nu een rijksmonument. Hier werd Toon op 14 augustus 1879 geboren. In deze boerderij bleef hij de rest van zijn leven wonen. Hij was overigens wars van allerlei moderniteiten: met zijn vrouw Lena leefde Toon de Jong zoals het vroeger was dat betekende dat zij geen stofzuiger hadden en er gekookt werd opeen petroleumstelletje. Ook in zijn werk moest hij niets van het modernisme hebben. Hij was een romanticus die zich vasthield aan de getrouwe weergave van de natuur.

Hij maakte gevoelige lijnetsen van Laren en de directe omgeving. Van zijn werken is een boek uitgebracht 'Op Laren an'. Toon de Jong overleed op 28 april 1978 te Vlaardingen.

- Het café "Het bonte paard" op het kruispunt op de Brink te Laren -

 

 

Als jongetje zat Toon de Jong al buiten te tekenen. Bij een van deze gelegenheden werd hij aangesproken door Mauve en Kever. Van Mauve kreeg hij een bemoedigend klopje op de schouder terwijl hij zei: Vergeet vooral de lucht niet Antoontje . Aan inspiratiebronnen zal het in Laren zeker niet ontbroken hebben. Na school ging Toon de Jong in de leer bij de kunstschilder Eickelberg die in Blaricum woonde.

In Laren was Toon intussen bevriend gereakt met Dirk Nijland en Theo Goedvriend. Zij waren in de leer bij prof. Antoon Derkinderen die aan de Naarderstreat woonde en bezig was met het maken van wandschilderingen voor het stadhuis van Den Bosch. Tevens waren zij leerlingen van de Rijksschool voor Kunst en Kunstnijverheid in Amsterdam. Toon besloot ook voor de school toetatingsexamen te doen en werd toegelaten. Op aanraden van de schilder Offermans werd Toon lid van de kunstenaarsvereniging St. Lucas in Amsterdam. Op de eerste tentoonstelling waar hij aan deel nam verkocht hij meteen een werk. In 1902 besloot Toon zich aan te melden bij de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Prof. Dupont zag in hem een groot graficus en hij deed hem het aanbod om hem in Hilversum waar Dupont woonde les te geven.

De meeste van zijn onderwerpen vond Toon de Jong dicht bij huis. Hij heeft prachtige etsen gemaakt van Laren Blaricum de Engen de Gooiersgracht en ga zo maar door. Het echtpaar De Jong verbleef ook regelmatig in Zeeland alwaar ook naar de natuur getekend werd.

In Laren werd Toon lid van de kunstenaarsvereniging 'De Tien' die door de schilder August Legras was opgericht. Er werden gezamenlijk tentoonstellingen gehouden waar altijd goed verkocht werd.

In 1907 regelde Van Harpen, kunsthandelaar in Laren voor Toon de Jong een prachtige opdracht: hij mocht een ets maken raar het schilderij Schapen in de duinen van Anton Mauve dat in het bezit was van koningin-moeder Emma en op paleis Soestdijk hing. De ets werd in een grote oplage gedrukt en in Nederland en Amerika goed verkocht.

In 1969 werd ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de kunstenaar een overzichtstentoonstelting van Toon de Jong in het Singer Museum gehouden. Nadat zijn vrouw Lena onverwacht in januari 1977 overleed overleed Toon de Jong op 24 april 1978 op bijna 99-jarige leeftijd in Vlaardingen.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Larensche boerin -

larense boerin

 

klik voor vergroting

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars