Willy Mignot
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Beeldhouwer

Naam: Mignot, Willy

Geboren: Eindhoven - 11 november 1915

Overleden: Hapert - 2 juni 1972

Atelier/Adres: Laren - Engweg 10

Willy Mignot werd op 11 november 1915 te Eindhoven geboren. Na aanvankelijk twee jaar tekenles te hebben genomen bij Prof. G.V.A. Röling deed hij toelatingsexamen voor de Rijksacademie te Amsterdam. Daar studeerde hij een jaar onder leiding van Prof. Jurres waarbij hij een dag per week boetseerde. De materie klei boeide hem dusdanig dat hij omzwaaide naar de beelhouwklasse, onder leiding van Prof. J. Bronner.

Geboren in een geslaagde, degelijk conservatief-katholieke fabrikantenfamilie lag het voor de hand dat zoon Willy net als zijn broers een plaats zou vinden in de leiding van de sigaren- en sigarettenfabriek. Mignot & De Block, het bedrijf van zijn vader en grootvader. Zijn schoolprestaties en zakelijke interesses bleven achter en toen hij uiteindelijk na een moeizaam behaald eindexamen te kennen gaf dat hij naar de kunstacademie wilde, stond zijn familie hier niet onverdeeld positief tegenover. ijn vader ondernam pogingen om hem een carrière te laten doorlopen in de militaire dienst, maar voor Willy stond vast dat hij de kunst wilde dienen en ging naar de Rijksacademie in Amterdam.

Willy Mignot had door zijn maatschappelijk en culturele afkomst weinig kunstenaars als vriend. Pieter d'Hont die hij op de Academie had ontmoet vormde een uitzondering. Hij zag d'Hont regelmatig en werd door hem als een goed beeldhouwer herkend. Ook ging hij om met twee andere Larense beeldhouwers, Kees Schrikker en Toon Raedecker. Mihnot was ook lid van de tekenclub van Kees Schrikker op de zolder van het Larense kunstenaarshotel Hamdorff.

Een enkele keer heeft hij deel genomen aan een tentoonstelling. Zo exposeerde hij in 1954 in het Goois Museum met twee werken "de Glijbaan" en "een danseres" In 1961 exposeerde hij op een jubileumtentoonstelling van de Gooische Schildersverening, waarvan hij lid was. In Laren kwam hij in het begin van de jaren vijftig in contact met Cees Snoey, een onafhankelijke ambachtsman die in praktische zin van alle markten thuis was. Deze verleende hem vaak assistentie bij de voorbereidingen van zijn beelden, zoals het lassen van staketsels en het uitvoeren van hijsinstallaties voor het werken aan grote beeldhouwwerken als "De schaapherder" voor het plantsoen bij de Hervormde Kerk in Laren. Snoey was eigenlijk de enige die regelmatig in zijn atelier aanwezig was en samen dronken zij regelmatig een borrel aan de stamtafel van het Jazzcafé Blom (tegenwoordig restaurantVollebregt) tegenover het Singermuseum in Laren.

Zijn voorkeur ging uit naar het materiaal wat onder andere blijkt uit een naaktfiguur gesneden uit wortelnoot en een glijbaan die haar plaats gevonden heeft in het Singer Museum te Laren. Zijn eerste opdracht was een gevelsteen voor een boerderij in Wijk bij Duurstede, daarna een monument voor Maastricht en een portret in teakhout van Dr. A.F. Philips. Hij kreeg opdrachten van industriën en particulieren, waaronder reliëfs voor de elektrische centrale Buggenum en een van 10 meter lengte voor het station te Eindhoven op het motief "ik kom en ik ga".

Vanaf 1947 werkte hij in laren. In Laren staat het monument "De Schaapherder" vervaardigd door Mignot, rechts naast de Hervormde Kerk aan de Naarderstraat. Mignot was lid van de Amsterdamse kunstvereniging Arti et Amicitiae en de Gooische schildersvereniging te Laren. Hij overleed in het jaar 1972.

Lektuur:Willy Mignot 1915-1972 ISBN 90 400 92389 Waanders.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

lik hier voor vergroting
- De schaapherder -

Naast Hervormde Kerk in Laren

- Dr. Anton Philips

brons hoogte 50 cm

Eindhoven voormalig hoofdkantoor Philips Emmasingel

lik hier voor vergroting
- JacobDooyewaard -

Hoogte 45 cm 1961

Singermuseum Laren

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars